Mesec školskih biblioteka i Mesec knjiga obeležen je tokom oktobra 2019. u našoj školi na zajedničkim časovima bibliotekara i nastavnika.

Nastavnice Jovana Milenković, Gorica Ivanović, Ivana Uljanov i Ivana Milošević i bibliotekarka Slađana Galuška čitale su đacima knjigu Jasminke Petrović „Od čitanja sa raste“ i tumačile je zajedno sa učenicima. Deci se knjiga mnogo dopala i bila je podstrek da pričaju o odrastanju glavne junakinje Tamare i o svom rastu i razvoju uz knjige koje čitaju.

Učenici su nakon časova pisali kratke prikaze knjige i sastave na temu „Od čitanja se raste“. Nekoliko učenika je ilustrovalo svoje radove po uzoru na ilustracije koje su videli u knjizi. Predstavljamo dva literarna rada.

Slađana Galuška

 

Od čitanja se raste

Glavni lik ove priče je devojčica Tamara, đak prvak. Ona ne zna da čita i piše i ne voli slova, ali je radoznala. Tamara voli da sedi na klupi sa dedom iz komšiluka, da sa njim hrani golubove i da mu postavlja pitanja. Kad je deda ispričao devojčici priču o oposumu Hajdiju, Tamara je poželela da na internetu sazna kako ta životinja izgleda. Uz pomoć bukvara otkucala je na tastaturi „oposum hajdi“. Interesovalo ju je kako je oposum dobio ime i deda joj je ispričao da postoji knjiga o devojčici Hajdi. Tamara je pozajmila knjigu „Hajdi“ iz biblioteke i tako je naučila da čita.

Maša Zarić II3

 

Od čitanja se raste

Knjiga je ušla u moj život još u najranijem detinjstvu. Još dok nisam znala da čitam i pišem, na spavanje sam odlazila sa knjigom u ruci. Prvo je to bila plišana knjiga „Čisto prase“ koja me je naučila da je higijena veoma važna. Onda je „Crvenkapa“ postala moja omiljena knjiga, a lovac heroj. Naučila sam da razlikujem dobro od zla, saznala sam da je prijateljstvo pravo bogatstvo i da se dobro dobrim vraća. „Pepeljuga“ mi je pomogla da naučim da kad nekom želiš loše, loše će ti se vratiti. Čitajući knjige putovala sam u razne predele, obišla mnoge gradove, upoznala zanimljive likove. Pored bajki, sada volim da čitam i basne i enciklopedije.

Svake godine idem sa mamom na Sajam knjiga. Ove godine sam upoznala svog omiljenog junaka Džeronima Stiltona i našeg akademika Matiju Bećkovića i slikala se sa njima. Mnogo sam srećna zbog toga. Učiteljica Ivana Milošević nas je vodila u Srpsku akademiju nauke i umetnosti i tamo je bilo veoma leopo. Shvatila sam da kad čitamo knjige, uvek učimo nešto novo i tako kad porastemo, možemo i mi da postanemo akademici.

Radujem se svakoj novoj knjizi koju dobijem, čuvam je u svojoj biblioteci, čitam i rastem.

Una Marković II4