Kad porastem, biću

Tok i produkti projekta „Kad porastem, biću...“ koji su sa učenicima II4 realizovale Ivana Milošević i Slađana Galuška predstavljeni su na javnom času 23. januara 2020. Čas je održan u svečanoj sali, a u publici su bili učenici I1, I5, II1, II2 i II3, njihovi nastavnici, direktor i pedagog škole.

Tokom projekta obrađena je tema „Zanimanja ljudi“ kroz sadržaj više predmeta – Projektne nastave, Sveta oko nas, Srpskоg jezika, Likovne kulture, Muzičke kulture, Fizičkog vaspitanja, Engleskog jezika, Građanskog vaspitanja i Slobodnih aktivnosti.

Cilj projekta: Sticanje znanja o različitim zanimanjima ljudi, razvijanje svesti o važnosti obavljanja različitih poslova i vrednosti svakog posla, podsticanje učenika na razmišljanje o izboru budućeg zanimanja; podsticanje učenika na istraživačko učenje i kreativnost; razvijanje veština komunikacije, sposobnosti za izražavanje svog mišljenja, timski rad i samovrednovanje.

Učenici su imali raznovrsne zadatke u vezi sa temom i pronalazili su informacije potrebne za rešavanje zadataka u raznovrsnim izvorima informacija (štampani i digitalni izvori i ljudi različitih profesija). Učili su o različitim poslovima i razmišljali o zanimanjima kojima bi voleli da se bave i bili su veoma kreativni u izradi zadataka. Tokom javnog časa učenici su ukratko predstavili tok projekta, veb stranu na kojoj su postavljeni produkti projekta i govorili suo pojedinim zanimanjima kroz kratke dramske igre. Deo aktivnosti projekta je bila i izrada kvizova, te su đaci gosti bili u prilici da rešavaju pitanja iz jednog kviza, upravo u vezi sa različitim zanimanjima.

Na kraju učenici i nastavnici, učesnici i gosti, vrednovali su aktivnosti časa i celog projekta. Opšta je ocena da su i čas i ceo projekat zanimljivi, đaci II4 su dobili pohvale i aplauze za pokazano znanje, glumačko umeće, pesmu i igru.

Istog dana popodne učenici II4 su predstavli projekat svojim roditeljima, braći i sestrama. Roditelji su pohvalili aktivnosti projekta i istakli da je ovakav način rada veoma koristan za decu.

Ivana Milošević
Slađana Galuška

Zajednički časovi

U okviru projekta „Kad porastem, biću...“ koji sa učenicima II4 realizuju učiteljica Ivana Milošević i bibliotekarka Slađana Galuška održana su dva zajednička časa sa učenicima VII1 i u saradnji sa nastavnicama Tehnike i tehnologije Bojanom Vesković i Natašom Tomić, 10 i 17. januara 2020. Jednom času je prisustvovala i nastavnica Ana Stojanović.

Na prvom času učenici II4 su uz pomoć starijih drugova pronalazili informacije u vezi sa različitim zanimanjima, predstavili su digitalni odeljenjski časopis i zajedno su rešavali kviz pitanja u vezi sa zanimanjima i vrstama rečenica.

Na drugom času su predstavili projekat „Kad porastem, biću...“ i rešavali su nove kvizove iz matematike i srpskog jezika. Učenici sedmog razreda su govorili o svom prošlogodišnjem projektu „Na krilima knjige“ i pokazali su modele seoskog domaćinstava koje su izrađivali kao praktični rad na časovima Tehnike i tehnologije. Zatim su učenici razgovarali o važnosti svakog posla i načinu na koji treba da biraju buduće zanimanje. Zaključak je da posao koji rade treba da vole i da budu otvoreni za promenu radnog mesta i profesije tokom života.

U vrednovanju aktivnosti časova učenici su se izjasnili da im se ovakav način rada veoma svideo, bilo je zanimljivo, razgovarali su o važnim temama i učili jedni od drugih.

 Ana Stojanović
Slađana Galuška

Četvrtaci u poseti Gradskoj biblioteci

Učenici odeljenja IV/3 i IV/5 19. i 21. novembra posetili su ogranak Gradske biblioteke „Petar Kočić“ na Vračaru. Bibliotekarka Aleksandra Vićentijević sa učenicima je razgovarala o slikovnici „Konrad i Kornelija“, koja tematizuje položaj čoveka u savremenom društvu. Učenici su razgovarali o tome šta za njih znači usamljenost i da li su se njom uopšte ikada susreli, zatim o tome šta za nas znače prijatelji. Nakon tumačenja učenici, podeljeni u nekoliko grupa, dobili su zadatak da napišu priču o usamljenosti.

Razgovor i pisanje o ovoj, uvek aktuelnoj temi, podstaklo je učenike na razvijanje saosećanja sa teškoćama drugih ljudi.

Ana Stojanović

 

O časopisima u biblioteci

U okviru projekta „Kad porastem, biću...“ učenici II4 su u novembru 2019. na časovima u školskoj biblioteci čitali dečije časopise i pronalazili informacije o poznatim sportistima, naučnicima i umetnicima. Razgovarali su sa bibliotekarkom Sla]anom i nastavnicom Ivanom o časopisima i o tome kako nastaju. Dogovoreno je da naprave svoj odeljenjski časopis, da pišu o dešavanjimu u odeljenju, o zanimljivim časovima, projektima i zabavnim i smešnim stvarima. Dali su mu ime „Čarolije vragolije“.

Časopis „Čarolije vragolije“ je u digitalnom obliku postavljne na posebnoj  veb strani. 

Slađana Galuška

 

Mesec knjiga i Mesec školskih biblioteka

Mesec knjiga i Mesec školskih biblioteka obeležen je tokom oktobra 2019. u našoj školi na zajedničkim časovima bibliotekara i nastavnika.

Nastavnice Jovana Milenković, Gorica Ivanović, Ivana Uljanov i Ivana Milošević i bibliotekarka Slađana Galuška čitale su đacima knjigu Jasminke Petrović „Od čitanja sa raste“ i tumačile je zajedno sa učenicima. Deci se knjiga mnogo dopala i bila je podstrek da pričaju o odrastanju glavne junakinje Tamare i o svom rastu uz knjige koje čitaju.

Učenici su nakon časova pisali kratke prikaze knjige i sastave na temu „Od čitanja se raste“. Nekoliko učenika je ilustrovalo svoje radove po uzoru na ilustracije koje su videli u knjizi.

Slađana Galuška