Knjige za putovanje kroz vreme

Aktivnosti projekta Oštro Perce povezane su u jednom delu sa projektom Putovanje kroz vreme, koji je realizovan u IV4.
Tema „Prošlost Srbije“ obrađena je kroz interdisciplinarnu nastavu, đaci su o njoj razgovarali kroz povezivanje sadržaja više predmeta. Kada je započela obrada te nastavne teme na časovima prirode i društva, đaci su želeli da saznaju što više informacija o njoj. Rekli su da čitaju knjige koje su u vezi sa istorijom srednjeg veka i da vole da gledaju filmove o događajima i ličnostima iz istorije Srbije i da bi želeli da o njima razgovaraju na časovima. Učenici su čitali tekstove iz čitanke: „Zlatno jagnje“, priča Svetlane Velmar Janković, „Najbolje zadužbine“, narodna priča i „Stari Vujadin“, narodna pesma. Osim toga, kao dopunske tekstove čitali su knjige u vezi sa temom projekta: „Knjiga za Marka“ Svetlane Velmar Janković, osam knjiga o vladarima iz porodice Nemanjić „Deca čitaju srpsku istoriju“ Slobodana Stanišića i trilogiju „Nemanjići“ o životu Stefana Nemanje, čiji su autori Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković.

Razgovarali su o sadržaju ovih knjiga i tumačili ih. Poredili su ova književnoumetnička dela i govorili o njihovim elementima (tema, motivi, fabula, siže, književni likovi, poruke, kompozicija) povezujući ih sa događajima i ličnostima iz istorije Srbije.

Đaci su ilustrovali knjige koje su čitali i uz pomoć bibliotekarke pisali prikaze za njih i taj deo projekta je dobio naziv Knjige za putovanje kroz vreme. U prikazima su predstavljene knjige „Knjiga za Marka“ i „Deca čitaju srpsku istoriju“ koje učenici četvrtog razreda mogu da koriste radi povezivanja sadržaja nastave prirode i društva i srpskog jezika. Knjige iz edicije „Deca čitaju srpsku istoriju“ se preporučuje i đacima trećeg razreda, a „Knjiga za Marka“ i učenicima šestog razreda jer izučavaju period srednjeg veka na časovima istorije. Starijim đacima je namenjena trilogija „Nemanjići“.
Među prikazanim knjigama je i roman „Očarane naočare“ Svetlane Velmar Janković koja može biti zanimljiva za učenike od četvrtog do sedmog razreda.Nju čitaju učenici četvrtog razreda i u okviru projekta Čitam,pa šta?

Na časovima utvrđivanja gradiva iz prirode i društva, srpskog jezika i matematike, učenici su smišljali zadatke čiji je sadržaj povezan sa temom projekta. Na osnovi tih zadataka nastavnica i bibliotekarka su izradile testove za proveru znanja. Dečiji crteži nastali tokom projekta su deo testova.

Prikazi, ilustracije i testovi su prikazani na posebnoj strani projekta, https://perceostro.wixsite.com/perce2018/putovanje