Leto 2019.

Dragi đaci, počeo je raspust.

Odmarajte se, igrajte se i uživajte u letu.
Ne zaboravite na knjige. Čitajte, putujte sa junacima knjiga i otkrivajte nove svetove!

Preporučujem za čitanje i školski list Maštarije. U njemu su vaši literarni i likovni radovi, priče o časovima, projektima, takmičenjima, ekskurzijama....  

Prikazi knjiga nastali u projektima „Prikaz knjige“ i „Čitam, pa šta?“ sigurno će vas zainteresovati da pročitate neki od romana o kojima pišu vaši vršnjaci. Deo radova je predstavljen u školskom listu, a ostali su u tekstovima Prikaz knjige  Agi i Ema.

Priče i bajke koje su pisali učenici četvrtog i šestog razreda tokom projekta „Pričam ti priču“ možete pročitati u zbirci priča Pričam ti priču.

U septembru vas čekaju nove avanture u školskoj biblioteci, razgovori o knjigama, druženje sa piscima, takmičenje u pisanju, projekti, iznenađenja...

Vaša bibliotekarka Slađana Galuška

 

 

Čitam, pa šta? 2019.

Učenica V2 Nina Orlandić osvojila je treće mesto na takmičenju Čitam, pa šta? koje organizuje Biblioteka grada Beograda. 

Završni susret je održan 12. juna 2019. Autori najboljih prikaza su dobili nagrade i diplome u Biblioteci „Petar Kočić“ na Vračaru.

Učenike, nastavnike i bibliotekare je pozdravila Aleksandra Vićentijević, pisac Zoran  Penevski je govorio o čitanju i knjigama, a žiri je obrazložio svoju odluku uz nekoliko citata iz dečijih radova.

Nagrađeni su pročitali po jedan svoj rad, a onda je druženje nastavljeno u razgovoru o sledećoj sezoni takmičenja. 

Agi i Ema

U nastavku projekta „Prikaz knjige“, učenici petog razreda su u maju 2019. pisali prikaz knjige Agi i Ema.
Nastavnice srpskog jezika Ana Stojanović i Ivana Marković i bibliotekarka Slađana Galuška razgovarale su sa njima o romanu i temama koje se u njemu obrađuju: odnos roditelja i dece, međusobni odnos dece u školi, prijateljstvo itd.
Đaci su govorili o problemima sa kojima se Agi suočava i prepoznavali u svom životu situacije slične Agijevim, kao i o osećanjima sreće, tuge, ljubavi koja se proživeli zajedno sa junacima knjige.

Roman im se svideo zbog fragmentarne forme, neobičnih junaka i njihovih doživljaja i zbog bajkovitih i duhovitih delova.
Nekoliko učenika je crtalo ilustracije romana, a nekoliko je upoređivalo roman i istoimeni film.

Zaključili su da je čitanje romana i razgovor o njemu doprineo da bolje razumeju i sebe i druge, posebno svoje roditelje. Preporuka je da „Agi i Emu“ treba da čitaju i deca i odrasli – deca da bi znala da svi imaju teškoće i da se one mogu prevazići, odrasli da bi znali koliko je deci važno da više vremena provode sa njima.

 

 

Pepeljuga u 21. veku

Učenici četvrtog razreda, autori najboljih bajki na temu „Pepeljuga u 21. veku“, nagrađeni su knjigama.

Zatim su svoje bajke čitali pred učenicima IV1 i IV3.

 

Priče i bajke

U okviru projeкta „Pričam ti priču“ održano je takmičenje u pisanju bajki za učenike četvrtog i šestog razreda 28. maja 2019.

 

Učenicima VI5 koji su napisali najbolje priče i bajke tokom projekta, dodeljene su nagrade - knjige.