O knjigama Ištvana Lakatoša

Mađarski strip autor, pisac i ilustrator Ištvan Lakatoš bio je gost Sajma knjiga u oktobru 2018. i na štandu Izdavačke kuća „Odiseja“ je potpisivao svoje romane. To je bio povod da Aleksandr Gubaš, predstavnik „Odiseje“, gostuje u našoj školi 1. i 2. novembra 2018.
On je učenicima III-3, III-4, III-5 i IV-4 govorio o tri romana Ištvana Lakatoša: „Kockograd“, „Zamalo smrtonosni zrak“ i „Rakun koji je hteo da opere ceo svet“.

Učenicima su se svidele priče o neobičnim junacima, a saznali su i kakav je put knjige od pisca do čitalaca i kojim zanimanjima se bave ljudi zaposleni u jednoj izdavačkoj kući. Đaci su kroz razgovor sa gostom dobili odgovore na brojna pitanja u vezi sa tokom nastanka knjige i o detaljima iz romana mađarskog pisca.

Pažnju svetske javnosti Ištvan Lakatoš je privukao svojom originalnim, veoma savremenim i ozbiljnim pristupom književnosti za decu. Njegove prve knjige osvajale su prestižne mađarske nagrade za stvaralaštvo za decu, a roman „Kockograd“ našao se na počasnoj listi najznačajnije internacionalne organizacije za stvaralaštvo za decu i mlade – IBBY.

 

Dejan Aleksić u našoj školi

U okviru obeležavanja Meseca knjiga učenici četvrtog razreda su se 26. oktobra 2018. družili sa Dejanom Aleksićem, jednim od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca mlađe generacije koji piše pesme, priče i pozorišne tekstove za decu i dobitnik je brojnih nagrada. Njegove pesme su u čitankama za osnovnu školu, a u lektiri za peti razred su i pesme i priče iz knjiga „Muzika traži uši“ i „Koga se tiče kako žive priče“.

U jednosatnom programu pisac je predstavio svoju novu knjigu sjajnih i duhovitih pesama „Šta sam ono hteo da kažem?“.

Prvo je govorio neobične razigrane i vesele male oglase kao što je ovaj u kome porodica buva traži stan:

„Buvac i buva dobili buvče,
hitno im treba dvosobno kuče.
Prednost imaju klempave rase,
što veće uši, veće i terase.“

 

Usledile su brzalice i zagonetke i takmičenje đaka u izgovaranju brzalica i otkrivanju pojmova koji se kriju iza stihovnih zagonetki.

Đaci su uživali u pesništvu Dejana Aleksića, zabavljali se i nadmetali i na kraju ocenili čas i pesnika peticom.

 

 

Dečija nedelja

U okviru programa Dečije nedelje za učenike I-4 organizovan je čas u Biblioteci Rastko na Vračaru, 3. oktobra 2018.

Biblitekarke su sa đacima razgovarale o knjigama i čitanju, zatim su deca kazivala narodne umotvorine, recitovala i pevala svoje omiljene pesme.

Zajedno sa bbliotekarkama đaci su pričali priče Zec na spavanju i Tamni vilajet i govorili o tome šta su naučili iz njih.

Učenicima su se veoma svideli časovi u biblioteci i obećali su da će često dolaziti u biblioteku i pozajmljivati knjige. Svi đaci prvog razreda postali su članovi Biblioteke grada Beograda.

 

O novim knjigama

Obeležavanje Meseca knjiga i Meseca školskih biblioteka započelo je 11. oktobra 2018. prezentacijom knjiga iz nove izdavačke produkcije i pozivom deci da posete predstojeći Sajam knjiga u Beogradu i obogate svoje kućne biblioteke.

Aleksandr Gubaš, predstavnik Izdavačke kuće „Odiseja“, govorio je učenicima IV-2, IV-5, V-1 i V-2 o knjigama „Kućica na drvetu“ Bjanke Picorno, „Rakun koji je hteo da opere ceo svet“ Ištvana Lakatoša i „Doktor Proktor i velika krađa zlata“ Jua Nesbea.

Đaci su uživali u priči o novim knjigama, a zatim su pričali o knjigama koje čitaju i važnosti čitanja.

Školska biblioteka je na poklon dobila po jedan primerak predstavljenih knjiga.

 

Evropska baština i priče

Program za obeležavanje Dana evropske baštine nastavljen je 28. septembra. Učenici I-1 i I-3 bili su gosti Biblioteke Rastko.

Druženje je započelo  govorenjem narodnih umotvorina i đaci su pokazali da znaju zagonetke, poslovice, brojalice i brzalice. Onda su zajedno sa bbliotekarkama pričali priče Zec na spavanju i Tamni vilajet. U igri memorije su uspešno pronašli sve parove sličica.

Učenicima su se veoma svideli časovi u biblioteci i dogovoreno je da se druženje nastavi narednih meseci kroz čitanje knjiga i razgovor o njima.